CityLifting

1. CityLifting-SurReal Estate Art Project er et streetart-projekt skabt af Jonas Als, Niels Fabæk og undertegnede. Oprindelig opstod CityLifting som en del af den nordjyske kunstfestival Port2010, hvor der i vores projekt var nye tider på vej i de tomme butikker i Løgstør, Astrup, Fjellerad og mange andre Himmerlandske småbyer. Det handlede om opsætning af humoristiske og måske provokerende streamers der fokuserede på det lukningstruede udkantsdanmark, præget af fraflytning, dårlig kommunal økonomi, butiksdød og med meget lidt fantasi tilbage i bybilledet. CityLifting nåede med den store geografiske udbredelse og placering i lokalområdet en meget direkte interaktion med et bredt publikum. Der åbnedes op for smil, forundring, forargelse, drømme og eftertanke blandt borgerne, og de mærkværdige skilte blev det store samtaleemne hos købmanden og frisøren… hvis de ikke havde lukket!


2. Året efter i august 2011 blev CityLifting inviteret med på udstillingsprojektet OPTIPISM på Gallery DADAPOST i Berlin sammen med en bred vifte af kunstnere. Der var maleri, performance, poesi, dans og meget andet samt altså også vores bud på streetart. På tilsvarende vis som i Himmerland løftede vi diverse kvarterer i Berlin (samt på galleriet) med nye tysksprogede finurlige streamere.


3. I 2018 fik vi lyst til at genoplive projektet. Vi mødtes med en flok venner og brainstormede nye tekster med det mål at ”lifte” København, men af diverse årsager blev det ikke til noget. Så for et par måneder siden på en gåtur rundt i Aalborg spottede vi så mange tomme butikker, at vi tog hjem og fandt de fire år gamle tekster frem.  De overlevende tekster fra 2018 blev suppleret af helt nye, og vi har layoutet i alt 36 nye streamere, der nu er klæbet op på de mange tomme butiksruder. Aalborgs bymidte er udfordret, der er længere og længere mellem de unikke butikker og meget står tomt. Det står endnu ikke helt så galt til som i de mindre byer i Himmerland i 2010, men tendensen er tydelig. Store butikscentre udenfor byen, ærgerrige udlejere og nethandel – der er mange årsager. I øvrigt: Streamerne er svagt klæbende, så de er nemme for husejerne at fjerne om ønsket… men hvorfor skulle de dog gøre det!:)

Følg CityLifting på Facebook her og se også de tidligere streamere og to meget sjove voxpop-videoer. Hele december frem til jul kører vi en julekalender med en daglig afsløring af en “butiksåbning”.

Herunder tre af de nye åbninger i Aalborg: